11
1246882
Karin Broos
(Sweden, Born 1950)
Karin broos, "spegling i".
Karin broos, "spegling i".
Karin broos, "spegling i".
Karin broos, "spegling i".
Karin broos, "spegling i".
Karin broos, "spegling i".

"Spegling I"

Signed Karin Broos and dated 2007 verso. Acrylic on canvas 108 x 80 cm.

Droit de suite: Yes
Estimate: 

180 000 - 200 000 SEK

17 159 - 19 066 EUR

Hammer price: 
230 000 SEK
Provenance

Galleri Christian Larsen, Stockholm.

Exhibitions

Borås konstmuseum, "Karin Broos - Speglingar", 15 april - 5 juni 2011.

Literature

Ingela Lind, "Karin Broos - Speglingar", 2011, ill fullpage, p 8.

Related content

”Spegling I” är den första i en svit om tre målningar. Den utgör ryggraden i Karin Broos konstnärskap tillsammans med serier som ”Gula strömmen”, ”Mörk Spegling” samt ”Rosa Spegling”, ”Väktare” och ”Flytande”. Dessa serier har alla motiv där en ung kvinna ligger, sitter, flyter eller står i glittrande sjövatten. Det är just vattnet och dess speglande yta som är så centralt i Broos skapande. Vatten som det förföriska livsnödvändiga elementet men även som en sugande underström, med bråddjup och mörker. Modellerna i målningarna är vanligtvis hämtade från den närmaste familjen, som döttrarna och barnbarnen. De till synes vardagliga situationerna är ofta tvetydiga och laddade med undertoner av eftertänksamhet.

Inspiration till sina naturskildringar får Broos framförallt från sin närmiljö i Värmland, som sjön Fryken, de stora skogarna som kringgärdar sjöns stränder eller det egna hemmet i Östra Ämtervik. Broos använder egna fotografier som inspiration och stöd för minnet i en mödosam konstnärlig arbetsprocess. Det är en kvinnovärld som Broos skildrar, kvinnor, barn och hundar i ett fruset ögonblick. Deras ansikten är ofta bortvända, deras uppgift är inte att möta betraktarens blick, och deras kroppar är inte avbildade för att behaga konstpubliken. Broos modeller får vara sig själva. Försjunkna i sina egna tankar ger de ett avslappnat och självsäkert intryck. Säkerligen har konstnärens nära relation till sina modeller en stor del i detta.

”Speglingar” är även titeln på Ingela Linds och Hasse Perssons bok om Karin Broos konstnärskap från 2011. I intervjun med Hasse Persson berättar Karin Broos att hon skulle kunna måla vattenspeglingar resten av livet, så viktigt och intressant är vattnet och dess reflexioner, för henne.

Karin Broos fick sitt genombrott ganska sent i karriären i samband med en utställning på Kristinehamns konstmuseum 2008, vilken följdes av utställningar hos exempelvis Borås Konstmuseum, Christian Larsen Gallery samt Sven Harrys konstmuseum och Waldemarsudde i Stockholm. 2008 förvärvade Moderna Museet målningen ”Spegling 2” till sina samlingar.

Auction info
Purchasing info
For condition report contact specialist
Louise Wrede
Stockholm
Louise Wrede
Specialist Contemporary Art
+46 (0)739 40 08 19