5
1248712
Cooper & Gorfer
(United States, Sarah Cooper (USA, born 1974) and Nina Gorfer (Austria, born 1979).)
Cooper & gorfer, "shola and islam in a field of newly planted trees", 2010.
Cooper & gorfer, "shola and islam in a field of newly planted trees", 2010.

"Shola and Islam in a Field of Newly Planted Trees", 2010

From the series "My Quiet of Gold", 2006-2011. Edition 2/4 + 2 AP. C-print mounted to dibond and framed, 105 x 155 cm.

Droit de suite: No
Estimate: 

80 000 - 100 000 SEK

7 626 - 9 533 EUR

Hammer price: 
95 000 SEK
Provenance

Galleri Christian Larsen, Stockholm.

Related content

Konstnärsduon Cooper & Gorfer består av konstnärerna Sarah Cooper (USA, 1974) och Nina Gorfer (Österrike, 1979). Sarah Cooper är en klassiskt skolad fotograf och Nina Gorfer har studerat arkitektur under Zaha Hadid. Utgångspunkten för deras samarbete är en gemensam fascination inför bildberättande och narrativa strukturer, vilket resulterat i ett visuellt uttryck som formats av deras respektive bakgrunder.
De inledde sitt samarbete under 2006 och har med sin förföriska estetik nått stor framgång. Med intrikata fotografiska collage som påminner om drömlika målningar dokumenterar de fjärran platser och människor som de gestaltar i gripande poetiska berättelser. Den tid de avsätter vid skapandet av en bild kan med sin noggranna regi samt detaljerade efterbehandling liknas vid den tid som läggs ned på ett högklassigt studiomåleri. Verken pendlar mellan fotografins precision och måleriets mångtydighet och utmanar teknikernas formella gränser. Här finns referenser till bland annat prerafaeliterna och klassiska renässansporträtt. Vi påminns om att fotografiet inte är en genväg till verkligheten utan en tolkande konstform likt måleriet.
Cooper & Gorfers serier spänner över Sápmi i norra Skandinavien, till Färöarna, Qatar, Kirgizistan och Argentina. Projekten som undersöker kulturell identitet och platsens betydelse tar flera år att slutföra. För att göra dessa människor, teman och frågeställningar rättvisa så skapar duon alltid en bok för varje projekt. Den innehåller förutom det visuella materialet även en dokumentation över den forskning de bedrivit.
Mode är ett av flera intressen som Cooper och Gorfer har gemensamt. De vill undersöka klädernas funktion som kulturbärare och ber ofta sina modeller att bära kläder och accessoarer som de fått ärva från släkten, kläder med en historia. Genom konsthistorien har kläder spelat en enormt viktig roll i ikonografin.
Verket "Portrait of a Turning Girl", 2010, tillhör sviten ”Latent Now” utförd 2008-2010. I den tittar konstnärsduon närmare på det kollektiva minnet i Qatar, ett land som under de senaste årtiondena genomgått en fullständig transformation från fattigdom till enorm rikedom grundad i olja och naturgas. Den snabba ekonomiska utvecklingen gör att varje generation har vuxit upp under nya förutsättningar och har olika bild av hemlandet och den inhemska kulturen. Konstnärerna har i detta projekt frågat sig om det ändå kan finnas gemensamma kulturbärare och kollektiva berättelser.
Projektet ”My Quiet of Gold” var Cooper & Gorfers andra projekt någonsin och pågick 2006-2011. De dramatiska bilderna tar avstamp i Kyrgyzstans folksagor och myter.

Auction info
Purchasing info
For condition report contact specialist
Karin Aringer
Stockholm
Karin Aringer
Specialist Photography, Contemporary Art,
+46 (0)702 63 70 57