111
664354
Erik Olson
(Ruotsi, 1901-1986)

"Svart ros"

Signed Erik Olson and dated 1929. Panel 24 x 17.5 cm.

Jälleenmyyntikorvaus: Kyllä
Lähtöhinta: 

300 000 - 400 000 SEK

31 612 - 42 150 EUR

Vasarahinta: 
220 000 SEK
Alkuperä - Provenienssi

Earlier in the collection of artist Stellan Mörner, Saltsjö-Duvnäs, Stockholm.

Näyttelyt

Liljevalchs Konsthall, Stockholm, "Halmstadgruppen", 25 February - 19 March 1939, cat no 371.

Kirjallisuus

"Konst i svenska hem", N:o 7, catalogued and illustrated p. 344 under collection 567: "Konstnär Stellan Mörner, Saltsjö-Duvnäs".
Viveka Bosson, "Erik Olson. En sökares vandring. Del I", 2001, illustrated p. 120.

Lisätietoja

Erik Olson föddes rakt in i det moderna tidevarvets århundrade. Ovetandes om att världen runt omkring honom upplevde de största förändringarna i mannaminne slog han upp sina ögon den 9 maj 1901 i Halmstad. Industrialism, socialism och modernism var några av de strömningar som höll på att skapa ett annat samhälle än det hans föräldrars generation upplevt. Trots att han växte upp i ett arbetarhem var Erik, och även hans bror Axel, tidigt på det klara med att de ville bli konstnärer. Tillsammans med kusinen Waldemar Lorentzon bildar de tre konstnärsgruppen Gnistan 1915.

En avgörande händelse för de tre unga konstnärerna sker 1919, då gruppen Gnistan på en amatörutställning i Halmstad uppmärksammas av ingenjören Egon Östlund, som introducerar dem för sin skyddsling Gösta Adrian Nilsson. GAN är redan etablerad internationellt och blir den som visar de unga Halmstad-konstnärerna vägen till den europeiska avantgardismen. Det är också GAN som blir inträdesbiljetten till Légers Académie Moderne i Paris, dit Erik Olson reser tillsammans med Waldemar Lorentzon i början av 1924. De båda kusinerna lyckas hyra en lägenhet mitt i smeten på 86, rue Notre-Dame-des-Champs där de blir grannar med såväl GAN som Grünewald. I bottenvåningen ligger Légers akademi som med Erik och Waldemar fått två nya elever.

Hos Léger lär Erik Olson känna Otto G. Carlsund, som tar med de två unga svenskarna till Paris nattliv och platser där dåtidens avantgarde träffades som Dôme, Rotonde och senare även La Coupole. Erik känner sig som i paradiset och insuper de nya vindar som blåser i Paris, den avantgardistiska konstens Mecka. Trots att han lever på ruinens brant lyckas han inte bara gå i lära hos mästaren Léger utan beger sig så fort tillfälle ges ut på studieresor runtom i Europa där han ivrigt studerar alltifrån Giotto och Cimabue monumentala konst till Kandinskys abstrakta målningar.

Till slut tar pengarna slut och Erik tvingas återvända till Sverige för att samla ihop medel för att kunna återvända till Paris. 1927 är han åter på plats igen och som den sökare han är fortsätter han att utforska den konstnärliga scenen i Paris. Han kommer nu i kontakt med mer puristiska inriktningar med konstnärer som Ozenfant, Mondrian och Christian Berg. Bland sina konstnärsvänner från Halmstad är Erik Olson den som sticker ut internationellt. Inte bara var Erik den som Léger valde som en av sina personliga medarbetare, Erik var också den ende, inte bara svensk, utan även skandinav som var inbjuden att ställa ut i utställningen Mondrian, de Stilj and their impact på Marlborogh Gallery i New York 1964. Erik Olson ställde även regelbundet ut tillsammans med Otto G. Carlsund och Christian Berg i Paris. I november 1928 ställde trion ut i Göteborg tillsammans med GAN. Med anledning av denna utställning skrev Jan Torsten Ahlstrand följande i SDS 1986: ”Det var ingen tillfällighet att GAN till medutställare i Göteborgs konsthall 1928 valde Christian Berg, Otto G. Carlsund och Erik Olson – de främsta i den tidens svenska avantgarde.”

Tietoa ostamisesta
Ota yhteyttä asiantuntijaan
Andreas Rydén
Tukholma
Andreas Rydén
Varatoimitusjohtaja, Johtava asiantuntija, taide
+46 (0)728 58 71 39