Tilaa uutiskirjeemme

Saadaksesi tietoa Bukowskin juhlavuodesta ja tulevista huutokaupoista, näyttelyistä ja tapahtumista.

272
1177302
Marie-Louise Ekman
(Syntymävuosi 1944)
Marie-louise ekman, "staden i".
Marie-louise ekman, "staden i".

"Staden I"

Signed M-L de Geer-Bergenstråhle and dated 1976. Water colour on silk 80 x 100 cm. Including artist frame 90 x 110 cm.

Jälleenmyyntikorvaus: Kyllä
Lähtöhinta: 

250 000 - 300 000 SEK

23 299 - 27 959 EUR

Vasarahinta: 
250 000 SEK
Alkuperä - Provenienssi

Movie director Lars Forsberg. Acquired directly from the artist.

Lisätietoja

"Signaturen är Marie-Louise De Geer Bergenstråhle, som på alla hennes verk under 1970-talet. Detta var en oerhört produktiv tid för henne. Huvudsakligen använde hon två olika målningstekniker: olja på duk eller gouachefärg på siden. I båda fallen brukar hon använda svarta konturer, som i tecknade serier. Färgen måste torka i innan konturerna målas dit, med en mycket liten mårdhårspensel. Om det är olja är torktiden lång, ca tre veckor, innan konturerna målas. Gouachefärg torkar fortare och konturerna kan målas efter något dygn.
”Staden I” har en väldigt speciell historia. Ekman hade deltagit i en konstmässa i Paris, genom sin dåvarande gallerist Jan Runnqvist, som drev svensk-franska konstgalleriet i Stockholm och Galleri Bonnier i Geneve. Två stora oljemålningar av Ekman förvarades i ett konstlager där en stor brand förstörde en mängd konst, bland annat Ekmans målningar.
Marie-Louise Ekman bestämde sig då för att ur minnet rekonstruera målningen ”Staden I”. Detta skedde med tekniken gouache på siden, i ett något mindre format än den målning som brunnit upp. Stilen är beundransvärt precis. Sidenets färg framträder som den är, i gatans yta. Motivet är typiskt för Ekman vid den tiden. Hon har använt samma gatuidé, med absurda vyer in genom fönster, i filmerna ”Hallo Baby” 1975 och ”Mamma, pappa, barn” 1978. Liksom i många målningar.
Skulpturen i gatans mitt är också mycket typisk för hennes 70-tal. En absurdistisk anti-stil som driver gäck med kulturen.
Färgen rosa har varit, och är, något som hon favoriserat under hela sitt konstnärskap. I hennes senaste utställning, på Galleri Bohman-Knäpper, i oktober 2019, är rosa rikligt förekommande. Under ett långt konstnärsliv, med inslag av chefsroller på Konsthögskolan och Dramaten, har lusten att chockera nu övergått till ett uttalat vemod. Men det väldigt personliga sättet att betrakta världen finns kvar.
Hon ser på vår civilisation, våra liv, våra hem och våra gator som vore hon en skarpsynt iakttagare från yttre rymden. Och denna målning är ett utomordentligt exempel på detta.

Carl Johan De Geer

Tietoa huutokaupasta
Tietoa ostamisesta
Ota yhteyttä asiantuntijaan
Karin Aringer
Tukholma
Karin Aringer
Asiantuntija – nykytaide ja valokuva
+46 (0)8 614 08 57